Cisplatin Efecte Adverse

Cisplatin este un medicament chimioterapic utilizat în tratamentul diferitelor tipuri de cancer. Cu toate că este unul dintre cele mai eficiente medicamente pentru combaterea cancerului, este important să fim conștienți de efectele adverse asociate cu …

Cisplatin Efecte Adverse

Cisplatin este un medicament chimioterapic utilizat în tratamentul diferitelor tipuri de cancer. Cu toate că este unul dintre cele mai eficiente medicamente pentru combaterea cancerului, este important să fim conștienți de efectele adverse asociate cu utilizarea sa. Acest articol va explora în detaliu efectele adverse ale cisplatinei și va oferi informații importante pentru a înțelege și gestiona aceste reacții nedorite.

Efectele Adverse Comune

Utilizarea cisplatinei poate duce la o serie de efecte adverse comune, care pot varia în intensitate de la pacient la pacient. Printre cele mai frecvente efecte adverse se numără:

 • Greață și vărsături
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Oboseală și slăbiciune
 • Scăderea numărului de celule sanguine, ceea ce poate crește riscul de infecții
 • Caderea parului
 • Ameteli

Aceste efecte adverse pot fi temporare și se pot ameliora sau dispărea pe măsură ce tratamentul progresează și organismul se adaptează la medicament. Cu toate acestea, este important ca pacientul să informeze echipa medicală despre orice efect advers resimțit, pentru a primi îngrijiri adecvate.

Efectele Adverse Digestive

Unul dintre cele mai inconfortabile efecte adverse ale cisplatinei implică sistemul digestiv. Greața și vărsăturile pot afecta calitatea vieții pacientului și pot duce la deshidratare. În cazurile severe, pacienții pot necesita spitalizare și administrarea de lichide intravenoase pentru a menține hidratarea.

Pe lângă greață și vărsături, cisplatinul poate provoca și stomatită, o inflamație a gurii și a gâtului, ceea ce face consumul de alimente și lichide dureros.

Efectele Adverse Renale

Cisplatinul poate afecta funcția renală, deoarece medicamentul este eliminat din organism prin rinichi. Aceasta poate duce la creșterea nivelului de creatinină din sânge și la deteriorarea funcției renale. Este important ca medicii să monitorizeze atent funcția renală a pacienților care primesc cisplatin pentru a preveni problemele grave la rinichi.

Efectele Adverse Auditive

O altă preocupare importantă în cazul utilizării cisplatinei o reprezintă efectele sale asupra auzului. Pot apărea pierderi auditive sau tinitus (zgomote în urechi). Aceste probleme auditive pot fi temporare sau permanente, iar riscul lor crește odată cu doza totală de cisplatină administrată.

Efectele Adverse Neurologice

Cisplatinul poate afecta sistemul nervos, cauzând simptome precum amețeli, furnicături sau senzații de arsură la nivelul membrelor. În unele cazuri, pacienții pot dezvolta neuropatie periferică, o afecțiune care afectează nervii periferici și poate duce la durere și dificultăți de coordonare.

Efectele Adverse Oculare

Unii pacienți tratați cu cisplatin pot dezvolta efecte adverse la nivelul ochilor, cum ar fi vedere încețoșată sau sensibilitate crescută la lumină. Este important ca acești pacienți să informeze imediat medicul despre orice problemă oculară pentru a evita complicații grave.

Efectele Adverse Ematologice

Cisplatinul poate provoca scăderea numărului de celule sanguine, ceea ce poate duce la anemie, trombocitopenie sau neutropenie. Aceste afecțiuni pot crește riscul de sângerare, infecții și oboseală excesivă.

Efectele Adverse Dermatologice

Unele persoane pot dezvolta reacții cutanate la administrarea cisplatinei, cum ar fi erupții cutanate sau mâncărimi. De asemenea, pot apărea schimbări ale culorii pielii la locul administrării intravenoase a medicamentului.

Efectele Adverse Ale Sistemului Reproductiv

La bărbați, cisplatinul poate afecta funcția testiculară și producția de spermatozoizi, ceea ce poate duce la infertilitate temporară sau permanentă. La femei, medicamentul poate provoca tulburări menstruale și poate afecta fertilitatea.

Efectele Adverse Ale Sistemului Cardiovascular

Administrarea cisplatinei poate avea și efecte asupra sistemului cardiovascular. Pot apărea modificări ale tensiunii arteriale, ritm cardiac neregulat sau alte probleme cardiace. Este important ca pacienții cu afecțiuni cardiace preexistente să fie monitorizați atent pe durata tratamentului.

Cum Putem Gestiona Efectele Adverse?

Deși efectele adverse ale cisplatinei pot fi dificile, există măsuri pe care le putem lua pentru a le gestiona mai eficient:

 • Comunicați cu echipa medicală: Raportați orice efect advers resimțit pentru a primi îndrumare și suport adecvat.
 • Medicație antiemetica: Medicul poate prescrie medicamente pentru a reduce greața și vărsăturile.
 • Alimentație adecvată: Încercați să consumați alimente ușor digerabile și să vă hidratați corespunzător pentru a preveni problemele digestive.
 • Protecție auditivă: Dacă apar probleme auditive, evitați expunerea la zgomote puternice.
 • Monitorizarea funcției renale: Pentru a minimiza riscul afectării renale, medicul va monitoriza funcția rinichilor pe parcursul tratamentului.
 • Odihnă și recuperare: Asigurați-vă că vă odihniți și vă acordați timp pentru recuperare între sesiunile de tratament.

Ce este cisplatinul?

Cisplatinul este un medicament chimioterapic utilizat în tratamentul cancerului.

Care sunt efectele adverse comune ale cisplatinei?

Printre efectele adverse comune se numără greața, vărsăturile, oboseala, scăderea numărului de celule sanguine și caderea parului.

Cum putem gestiona greața și vărsăturile cauzate de cisplatină?

Medicația antiemetica prescrisă de medic poate ajuta la reducerea greaței și vărsăturilor.

Este cisplatinul toxic pentru rinichi?

Da, cisplatinul poate afecta funcția renală, deoarece este eliminat din organism prin rinichi.

Pot cisplatinul afecta vederea?

Da, unele persoane pot dezvolta probleme de vedere, cum ar fi vedere încețoșată sau sensibilitate crescută la lumină, în urma administrării cisplatinei.

Ce se poate face pentru a preveni infertilitatea cauzată de cisplatină?

Pentru a minimiza riscul de infertilitate, bărbații pot discuta cu medicul despre posibilitatea crioprezervării spermei înainte de a începe tratamentul, iar femeile pot lua în considerare opțiunile de conservare a ovulelor.

Cât de lung poate fi un tratament cu cisplatină?

Durata tratamentului cu cisplatină poate varia în funcție de tipul și stadiul cancerului și de răspunsul individual al pacientului la medicament.

Este cisplatinul folosit în tratamentul altor afecțiuni în afara cancerului?

Deși cisplatinul este utilizat predominant în tratamentul cancerului, uneori poate fi prescris și pentru alte afecțiuni, la recomandarea medicului.

Vezi și:

Lasă un comentariu