Crema cu steroizi – Un tratament controversat pentru afecțiuni dermatologice

Crema cu steroizi, cunoscută și sub denumirea de cremă corticosteroidă, este un tratament topic utilizat în domeniul dermatologiei pentru a ameliora diverse afecțiuni ale pielii. Cu toate că aceste creme pot fi eficiente în tratarea …

Crema cu steroizi - Un tratament controversat pentru afecțiuni dermatologice

Crema cu steroizi, cunoscută și sub denumirea de cremă corticosteroidă, este un tratament topic utilizat în domeniul dermatologiei pentru a ameliora diverse afecțiuni ale pielii. Cu toate că aceste creme pot fi eficiente în tratarea unor probleme dermatologice, utilizarea lor necesită precauție și supraveghere medicală, deoarece pot avea efecte secundare neplăcute și chiar periculoase.

Ce sunt steroizii și cum funcționează?

Sterozii, în general, sunt substanțe chimice care joacă un rol important în funcționarea organismului nostru. Există diferite tipuri de steroizi, dar în contextul cremei cu steroizi, ne referim la corticosteroizi, care sunt o clasă de hormoni steroidieni. Acești hormoni sunt produși de glandele corticosuprarenale și au multiple roluri, inclusiv reglarea răspunsului imunitar și reducerea inflamației.

Crema cu steroizi acționează prin absorția pielii, unde acești hormoni ajută la reducerea inflamației locale și a simptomelor asociate, cum ar fi roșeață, mâncărime și umflături. Aceasta face ca aceste creme să fie utile în tratamentul unor afecțiuni cutanate, cum ar fi eczemele, dermatitele sau psoriazisul.

Utilizări comune ale cremei cu steroizi

Crema cu steroizi este prescrisă de medici pentru o varietate de afecțiuni dermatologice, inclusiv:

 • Eczemele: Acestea sunt afecțiuni inflamatorii ale pielii care cauzează mâncărime intensă și erupții cutanate roșii.
 • Dermatitele: Inclusiv dermatita de contact, care apare atunci când pielea intră în contact cu alergeni sau substanțe iritante.
 • Psoriazisul: O boală autoimună care provoacă creșterea rapidă a celulelor pielii, cauzând plăci groase, solzoase și mâncărime.
 • Erupțiile alergice: Acest tip de reacție cutanată apare ca răspuns la o alergie la un anumit aliment, medicament sau substanță chimică.
 • Lichen planus: O afecțiune cutanată inflamatorie, care apare sub forma unor pete plane, roșii și mâncărime.

Este important să rețineți că crema cu steroizi este disponibilă în diferite concentrații și forme, de la creme cu potență scăzută, potrivite pentru zonele mai sensibile ale pielii, până la unguente mai puternice, utilizate pentru afecțiuni mai severe.

Atenționări și precauții

Deși crema cu steroizi poate fi eficientă în tratamentul anumitor afecțiuni cutanate, utilizarea sa trebuie făcută cu atenție și sub supravegherea unui medic dermatolog. Unele precauții importante includ:

 • Evitarea aplicării pe zonele sensibile: Crema cu steroizi nu ar trebui aplicată pe față, axile, zonele genitale sau pe pliurile pielii, deoarece aceste zone pot fi mai sensibile și predispuse la efecte secundare.
 • Nu utilizați mai mult decât este prescris: Supradozarea de corticosteroizi poate duce la efecte secundare grave, cum ar fi subțierea pielii, apariția vergeturilor sau chiar glaucomul.
 • Nu opriți brusc utilizarea: În cazul în care ați utilizat o cremă cu steroizi pe termen lung, nu opriți brusc tratamentul, ci discutați cu medicul despre cum să reduceți treptat doza.
 • Consultarea medicului în caz de reacții adverse: Dacă observați reacții adverse, cum ar fi roșeață intensă, senzație de arsură sau apariția de pete noi pe piele, cereți sfatul medicului.

Efecte secundare ale cremei cu steroizi

Crema cu steroizi poate avea unele efecte secundare neplăcute, mai ales atunci când este utilizată necorespunzător sau pe termen lung. Aceste efecte secundare pot include:

 • Subțierea pielii: Utilizarea prelungită poate duce la subțierea pielii, ceea ce o face mai vulnerabilă la leziuni.
 • Apariția vergeturilor: Pielea subțiată poate fi predispusă la dezvoltarea vergeturilor.
 • Hipersensibilitatea pielii: Unele persoane pot dezvolta o sensibilitate crescută la nivelul pielii tratate cu steroizi.
 • Infecții cutanate: Utilizarea prelungită poate reduce rezistența naturală a pielii la infecții.
 • Supresia sistemului imunitar: Utilizarea pe termen lung a steroizilor poate slăbi sistemul imunitar al pielii.

Încheiere

Crema cu steroizi poate fi un tratament eficient pentru anumite afecțiuni dermatologice, însă este esențial să fie utilizată cu precauție și sub supravegherea unui specialist. Este important să respectați instrucțiunile medicului și să raportați orice reacții adverse pe care le observați. În cazul în care aveți întrebări sau îngrijorări cu privire la utilizarea cremei cu steroizi, nu ezitați să discutați cu un dermatolog.

FAQs despre crema cu steroizi

1. Crema cu steroizi este potrivită pentru toate afecțiunile dermatologice?

Nu, crema cu steroizi este potrivită doar pentru anumite afecțiuni dermatologice, cum ar fi eczemele, dermatitele și psoriazisul. Utilizarea sa trebuie să fie prescrisă de medic, în funcție de natura și severitatea afecțiunii.

2. Pot utiliza crema cu steroizi pentru mâncărimea de piele fără prescripție medicală?

Nu este recomandat să utilizați crema cu steroizi fără recomandarea unui medic. Mâncărimea de piele poate fi cauzată de diverse afecțiuni și utilizarea necorespunzătoare a cremei poate agrava problema sau duce la apariția unor efecte secundare.

3. Ce pot face pentru a evita efectele secundare ale cremei cu steroizi?

Pentru a evita efectele secundare ale cremei cu steroizi, urmați cu strictețe instrucțiunile medicului privind doza și durata tratamentului. De asemenea, evitați utilizarea excesivă a cremei și aplicați-o doar pe zonele afectate.

4. Pot utiliza crema cu steroizi pentru a trata acneea?

Nu, crema cu steroizi nu este recomandată pentru tratarea acneei. În schimb, există alte tratamente eficiente pentru acnee, cum ar fi peroxidul de benzoil sau acidul salicilic, pe care ar trebui să le discutați cu medicul dermatolog.

5. Este crema cu steroizi sigură pentru uzul pe termen lung?

Utilizarea pe termen lung a cremei cu steroizi poate fi asociată cu efecte secundare, de aceea trebuie să fie folosită doar sub supraveghere medicală și în conformitate cu recomandările medicului.

Vezi și:

Lasă un comentariu