Efecte adverse cortizon la copii

Cortizonul este un medicament steroid prescris adesea copiilor pentru a trata diverse afecțiuni, însă, în ciuda beneficiilor sale, poate avea și efecte adverse semnificative. Cuprins ascundeți 1 Cum acționează cortizonul în organismul copiilor? 2 Efecte …

Efecte adverse cortizon la copii

Cortizonul este un medicament steroid prescris adesea copiilor pentru a trata diverse afecțiuni, însă, în ciuda beneficiilor sale, poate avea și efecte adverse semnificative.

Cum acționează cortizonul în organismul copiilor?

Cortizonul este un steroid care acționează prin reducerea inflamației și suprimarea sistemului imunitar. Este utilizat în tratamentul afecțiunilor precum astmul, artrita juvenilă, bolile autoimune și alergiile severe.

Efecte adverse ale cortizonului la copii

Cortizonul poate cauza diverse efecte adverse la copii, care pot varia în funcție de doză, durată și modul de administrare. Printre acestea se numără:

  • Supresia creșterii: Administrarea îndelungată a cortizonului poate încetini creșterea și dezvoltarea copilului.
  • Osteoporoză: Cortizonul poate slăbi oasele, crescând riscul de fracturi la copii.
  • Tulburări ale metabolismului: Poate duce la creșterea în greutate, retentie de sare și lichide, și creșterea tensiunii arteriale.
  • Tulburări ale somnului și comportamentului: Copiii pot experimenta insomnie, iritabilitate, sau schimbări de dispoziție.
  • Risc crescut de infecții: Cortizonul poate suprima sistemul imunitar, făcând copiii mai susceptibili la infecții.
  • Probleme digestive: Poate provoca ulcer peptic, indigestie sau chiar sângerări gastrointestinale.

Gestionarea efectelor adverse

Pentru a minimiza riscul efectelor adverse, este important ca administrarea cortizonului să fie supervizată îndeaproape de către un medic. Este esențial să se respecte dozele prescrise și să se monitorizeze îndeaproape orice reacții adverse.

Cortizonul poate fi un medicament eficient în tratarea diverselor afecțiuni la copii, dar trebuie utilizat cu precauție din cauza potențialelor efecte adverse. Este esențial să se discute cu un medic despre beneficiile și riscurile administrării cortizonului în fiecare caz particular.

Impactul pe termen lung asupra sănătății mintale a copiilor

Un aspect important al administrării îndelungate a cortizonului la copii este impactul asupra sănătății mintale. Studiile au arătat că unii copii pot prezenta tulburări de anxietate sau depresie în urma tratamentului prelungit cu cortizon.

Efecte adverse ale cortizonului la copii Mod de gestionare
Supresia creșterii Monitorizarea atentă a dezvoltării fizice și ajustarea dozei în funcție de nevoile individuale ale copilului.
Osteoporoză Asigurarea unui aport adecvat de calciu și vitamina D, împreună cu exerciții fizice regulate pentru menținerea sănătății osoase.
Tulburări ale metabolismului Supravegherea atentă a greutății și a tensiunii arteriale, împreună cu ajustarea dietei și a activității fizice.

Întrebări frecvente

  • Care sunt principalele efecte adverse ale cortizonului la copii?
  • Cum poate fi minimizat riscul efectelor adverse ale cortizonului?
  • Care sunt semnele care arată că un copil suferă de efecte adverse ale cortizonului?

Vezi și:

Lasă un comentariu