Piroxicam Pastile: Tratament eficient pentru inflamații și dureri

Piroxicamul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat pentru tratarea inflamațiilor și durerilor. Acesta face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de oxiciam, iar forma sa sub formă de pastile este una dintre …

Piroxicam Pastile: Tratament eficient pentru inflamații și dureri

Piroxicamul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat pentru tratarea inflamațiilor și durerilor. Acesta face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de oxiciam, iar forma sa sub formă de pastile este una dintre cele mai comune și eficiente modalități de administrare.

Cum acționează piroxicamul în organism?

Piroxicamul acționează prin inhibarea enzimelor numite ciclooxigenaze (COX). Aceste enzime sunt responsabile pentru producerea prostaglandinelor, substanțe care contribuie la inflamație, durere și febră în organism. Prin blocarea producției de prostaglandine, piroxicamul reduce inflamația și calmează durerea.

Când este recomandat tratamentul cu piroxicam pastile?

Tratamentul cu piroxicam pastile poate fi recomandat în cazul următoarelor afecțiuni:

 • Inflamații articulare: piroxicamul este eficient în reducerea inflamației asociate afecțiunilor precum artrita reumatoidă și osteoartrita.
 • Dureri musculare și articulare: este utilizat pentru a ameliora durerile cauzate de entorse, întinderi musculare și alte traumatisme.
 • Dureri menstruale: piroxicamul poate fi prescris pentru a reduce disconfortul asociat cu menstruația.
 • Colici renale: ajută la calmarea durerii intense cauzate de colici renale.
 • Alte afecțiuni inflamatorii: poate fi folosit în tratamentul altor boli inflamatorii, cum ar fi tendinita sau bursita.

Cum se administrează piroxicamul sub formă de pastile?

Piroxicamul sub formă de pastile este destinat administrării orale. Medicul vă va prescrie doza și durata tratamentului, în funcție de afecțiunea dumneavoastră și de răspunsul individual la tratament. Este important să urmați întotdeauna indicațiile medicului și să respectați doza recomandată.

De obicei, doza recomandată pentru adulți este de 20 mg de piroxicam pe zi, administrată ca o singură doză sau divizată în mai multe doze mai mici. Este recomandat să luați pastilele după masă sau cu alimente pentru a reduce riscul de iritații gastrice.

Dacă uitați să luați o doză, nu luați o doză dublă pentru a recupera doza omisă. Continuați tratamentul conform indicațiilor medicului.

Care sunt posibilele efecte secundare?

Ca orice medicament, piroxicamul poate avea efecte secundare, deși nu toți pacienții le experimentează. Cele mai frecvente efecte secundare includ:

 • Dispepsie (indigestie) sau dureri abdominale
 • Greață sau vărsături
 • Diaree sau constipație
 • Cefalee (durere de cap)
 • Somnolență sau amețeală

Dacă observați orice reacții adverse neplăcute sau persistente, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră pentru evaluare și ajustarea tratamentului.

Cine nu ar trebui să ia piroxicam pastile?

Piroxicamul sub formă de pastile nu este recomandat în următoarele cazuri:

 • Persoanele cu alergie cunoscută la piroxicam sau la alte AINS
 • Pacienții cu ulcere gastrice sau hemoragii active
 • Cei cu insuficiență hepatică sau renală severă
 • Femeile însărcinate sau care alăptează

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre istoricul medical înainte de a începe tratamentul cu piroxicam.

Precauții și măsuri de siguranță

În timpul tratamentului cu piroxicam, este recomandat să fiți atenți la următoarele aspecte:

 • Nu depășiți doza recomandată de medic.
 • Evitați consumul excesiv de alcool în timpul tratamentului, deoarece acesta poate crește riscul de efecte secundare digestive.
 • Informați medicul despre alte medicamente pe care le luați, inclusiv suplimente alimentare.
 • Efectuați analizele periodice recomandate de medic pentru a monitoriza starea dumneavoastră de sănătate.

FAQs despre piroxicam pastile

1. Piroxicamul sub formă de pastile este eficient pentru durerea de spate?

Da, piroxicamul poate fi eficient în ameliorarea durerilor de spate asociate cu afecțiuni inflamatorii sau traumatisme.

2. Cât timp pot lua piroxicam pastile pentru durere?

Durata tratamentului cu piroxicam va fi stabilită de medicul dumneavoastră în funcție de severitatea afecțiunii dumneavoastră și de răspunsul la tratament. Nu trebuie să depășiți doza sau durata recomandată de medic.

3. Piroxicamul sub formă de pastile poate fi luat pe termen lung?

Tratamentul pe termen lung cu piroxicam trebuie să fie supervizat de medic și să fie însoțit de analize periodice pentru a monitoriza starea de sănătate.

4. Pot lua piroxicam pastile dacă am o alergie la aspirină?

Persoanele cu alergie la aspirină sau alte AINS nu ar trebui să ia piroxicam. Informați întotdeauna medicul despre alergiile dumneavoastră cunoscute înainte de a începe tratamentul cu acest medicament.

5. Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză?

Dacă ați uitat să luați o doză, nu luați o doză dublă pentru a recupera. Așteptați până la următoarea doză programată și continuați tratamentul conform indicațiilor medicului.

În concluzie, piroxicamul sub formă de pastile reprezintă un tratament eficient pentru reducerea inflamațiilor și ameliorarea durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Cu toate acestea, este important să respectați indicațiile medicului și să fiți atenți la orice reacții adverse. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră pentru sfaturi suplimentare.

Vezi și:

Lasă un comentariu