Simptomele gutei

Guta este o afecțiune inflamatorie care afectează articulațiile și este cauzată de depozitele de cristale de acid uric în țesuturi. Simptomele gutei pot varia de la dureri intense la articulații inflamate și roșii, până la …

Simptomele gutei

Guta este o afecțiune inflamatorie care afectează articulațiile și este cauzată de depozitele de cristale de acid uric în țesuturi. Simptomele gutei pot varia de la dureri intense la articulații inflamate și roșii, până la complicații grave dacă nu sunt tratate corespunzător.

Senzatii dureroase și inflamatie

Unul dintre cele mai caracteristice simptome ale gutei este senzația de durere acută și inflamație într-o articulație, de obicei, în degetul mare de la picior. Această durere poate fi resimțită brusc și poate fi atât de intensă încât chiar și o simplă atingere poate fi extrem de dureroasă.

Umflarea și roșeața articulațiilor

În plus față de durere, articulațiile afectate de guta pot prezenta umflături și roșeață. Aceste simptome pot fi observate în principal în zona articulației afectate și pot fi însoțite de o senzație de căldură la nivelul pielii.

Limitarea mobilității

Din cauza durerii și inflamației, persoanele cu guta pot experimenta limitări ale mobilității în articulațiile afectate. Acest lucru poate afecta capacitatea de a merge sau de a folosi în mod normal membrele afectate.

Senzații de arsură sau furnicături

Unele persoane pot resimți, de asemenea, senzații de arsură sau furnicături în articulațiile afectate de guta. Aceste senzații pot fi neplăcute și pot agrava simptomele deja existente.

Febră și frisoane

În cazuri mai severe, guta poate fi însoțită de febră și frisoane. Aceste simptome pot indica o infecție sau o complicare a gutei care necesită asistență medicală de urgență.

Complicații ale gutei netratate

Dacă nu este tratată corespunzător, guta poate duce la complicații grave, cum ar fi formarea de pietre la rinichi sau daune permanente la articulații. De aceea, este important să se acorde atenție simptomelor și să se caute tratament medical imediat.

Tratament și gestionarea gutei

Tratamentul pentru guta poate include medicamente antiinflamatoare, modificări ale dietei și stilului de viață, precum și gestionarea nivelului de acid uric din organism. Este esențial să se consulte un medic pentru un plan de tratament personalizat și să se urmeze recomandările acestuia pentru a gestiona eficient simptomele și a preveni recurențele gutei.

Impactul dietei asupra gutei

Un aspect crucial în gestionarea gutei este dieta. Anumite alimente și băuturi pot agrava simptomele sau pot duce la creșterea nivelului de acid uric în organism, exacerbând astfel afecțiunea. Printre alimentele care ar trebui evitate sau consumate în cantități limitate se numără:

Alimente de evitat Alimente recomandate
  • Carne roșie și carne de organe (de exemplu, ficatul)
  • Fructe de mare și pește bogat în purine (cum ar fi sardinele)
  • Băuturi alcoolice, în special berea
  • Zahăr și alimente bogate în fructoză (cum ar fi băuturile îndulcite)
  • Fructe și legume proaspete, în special cele bogate în vitamina C
  • Cereale integrale și leguminoase
  • Lactate cu conținut scăzut de grăsimi
  • Apă și băuturi neîndulcite

Adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase poate contribui la gestionarea simptomelor gutei și la reducerea riscului de recurență a atacurilor.

Întrebări Frecvente

1. Cum poate dieta influența simptomele gutei?

2. Care sunt alimentele recomandate pentru persoanele cu guta?

3. De ce este important să se evite consumul excesiv de alcool în cazul gutei?

4. Ce rol are acidul uric în dezvoltarea gutei și cum poate fi influențat de dieta?

5. Există vreo legătură între consumul de fructoză și atacurile de gută?

Vezi și:

Lasă un comentariu