Simptomele infecției cu E. coli

Infecția cu Escherichia coli (E. coli) poate provoca o varietate de simptome, care variază de la ușoare la severe, în funcție de tipul de bacterie implicată și de starea generală de sănătate a individului afectat. …

Simptomele infecției cu E. coli

Infecția cu Escherichia coli (E. coli) poate provoca o varietate de simptome, care variază de la ușoare la severe, în funcție de tipul de bacterie implicată și de starea generală de sănătate a individului afectat. Aceste simptome pot să apară între câteva ore și câteva zile după expunerea la bacterie și pot include următoarele:

Simptome comune

Majoritatea infecțiilor cu E. coli provoacă simptome gastrointestinale, cum ar fi:

 • Dureri abdominale severe
 • Diaree, care poate fi apoasă sau conține sânge
 • Greață și vărsături
 • Febră

Complicații posibile

În unele cazuri, infecția cu anumite tulpini de E. coli poate duce la complicații grave, cum ar fi:

 • Sindromul hemolitic-uremic (SHU) – o afecțiune rară, dar gravă, care poate provoca insuficiență renală, anemie și trombocitopenie
 • Infecții ale tractului urinar (ITU)
 • Infecții ale sângelui (septicemie)
 • Peritonită – inflamația peretelui abdominal

Grupuri cu risc crescut

Anumite grupuri de persoane sunt mai predispuse la dezvoltarea complicațiilor grave în urma unei infecții cu E. coli, inclusiv:

 • Copiii mici
 • Vârstnicii
 • Persoanele cu sistem imunitar slăbit
 • Femeile însărcinate

Când să căutați ajutor medical

Dacă experimentați simptome severe sau dacă prezentați sânge în scaun sau vărsături, este important să căutați imediat asistență medicală. De asemenea, dacă faceți parte dintr-unul dintre grupurile cu risc crescut, este recomandat să contactați un medic în cazul în care prezentați simptome de infecție intestinală.

Prevenirea infecției cu E. coli

Pentru a reduce riscul de infecție cu E. coli, este important să respectați măsuri de igienă adecvate, cum ar fi spălarea mâinilor cu săpun și apă în mod regulat, gătirea corectă a alimentelor și evitarea consumului de apă contaminată sau de alimente insuficient preparate termic.

Infecția cu E. coli poate provoca simptome neplăcute și, în unele cazuri, poate duce la complicații grave. Este important să fiți conștienți de simptomele infecției cu E. coli și să căutați asistență medicală atunci când este necesar. Respectarea măsurilor de igienă și precauțiile adecvate poate ajuta la prevenirea răspândirii bacteriei și la reducerea riscului de infecție.

Tratament și gestionarea simptomelor

În general, infecția cu E. coli este autolimitantă și se rezolvă de la sine în câteva zile. Cu toate acestea, în cazul simptomelor severe sau al complicațiilor, este important să căutați tratament medical adecvat. Tratamentul poate include:

Tratament Gestionarea simptomelor
Administrarea de lichide pentru a preveni deshidratarea Recomandarea de repaus la pat și hidratare adecvată
Administrarea de antibiotice în anumite cazuri, în special în prezența complicațiilor sau a infecțiilor severe Controlul durerii cu ajutorul medicamentelor recomandate de medic
Monitorizarea și tratarea complicațiilor potențiale, cum ar fi insuficiența renală sau alte probleme grave de sănătate Alimentație blandă pentru a reduce iritarea tractului digestiv

Întrebări Frecvente

1. E. coli poate fi tratată cu antibiotice?

2. Care sunt semnele că infecția cu E. coli s-a transformat într-o complicație gravă?

3. Ce măsuri pot lua pentru a preveni infecția cu E. coli?

4. Cât durează de obicei simptomele infecției cu E. coli?

Vezi și:

Lasă un comentariu