Terapia Shockwave: Efecte Adverse

Terapia cu unde de soc, cunoscuta si sub numele de terapie shockwave, este o procedura non-invaziva si eficienta utilizata pentru tratarea anumitor afectiuni. Aceasta tehnica inovatoare utilizeaza unde de soc de mare intensitate pentru a …

Terapia Shockwave: Efecte Adverse

Terapia cu unde de soc, cunoscuta si sub numele de terapie shockwave, este o procedura non-invaziva si eficienta utilizata pentru tratarea anumitor afectiuni. Aceasta tehnica inovatoare utilizeaza unde de soc de mare intensitate pentru a stimula vindecarea si regenerarea tesuturilor afectate. Cu toate acestea, inainte de a alege terapia shockwave ca optiune de tratament, este important sa luam in considerare si posibilele efecte adverse pe care le poate avea asupra pacientilor.

Ce este Terapia Shockwave?

Terapia shockwave este o forma de tratament care foloseste unde de soc acustice sau undele acustice pentru a trata diverse afectiuni ale sistemului musculo-scheletic si ale tesuturilor moi. Aceasta tehnica a fost initial utilizata pentru a dezintegra calculii renali, dar in timp s-a dovedit a fi utila si in tratamentul altor afectiuni.

Pe scurt, procedura implica utilizarea unui dispozitiv special care genereaza unde acustice de inalta intensitate. Aceste unde de soc sunt directionate catre zona afectata, unde stimuleaza circulatia sangelui si elibereaza factori de crestere celulara, contribuind astfel la vindecarea si regenerarea tesuturilor.

Cum Functioneaza Terapia Shockwave?

Terapia cu unde de soc utilizeaza principiul undelor acustice pentru a calatori prin piele si tesuturile moi pana la zona afectata. Cand aceste unde de soc ajung la locul potrivit, ele determina formarea micro-leziunilor controlate in tesuturile afectate, ceea ce declanseaza raspunsul natural de vindecare al organismului.

Acest proces stimuleaza circulatia sangelui si imbunatateste aportul de oxigen si nutrienti catre tesuturile afectate, accelerand astfel procesul de vindecare. De asemenea, terapia shockwave poate reduce inflamatia si ameliora durerea prin blocarea semnalelor de durere catre creier.

Indicatii pentru Terapia Shockwave

Terapia shockwave este utilizata in tratarea mai multor afectiuni, inclusiv:

  • Epicondilita (cotul tenismenului)
  • Fasciita plantara
  • Tendinita calcificata
  • Bursita
  • Tendinita rotatorilor
  • Spasticitate musculara
  • Sindromul de durere patelofemurala
  • Leziuni ale tesutului conjunctiv

Efecte Adverse Ale Terapiei Shockwave

De obicei, terapia shockwave este considerata o procedura sigura si bine tolerata de majoritatea pacientilor. Cu toate acestea, in unele cazuri, pot aparea anumite efecte adverse, care pot include:

  • Durere temporara in zona tratata
  • Uscaciunea pielii
  • Urinare frecventa sau cu sange (in cazul tratamentului pentru calculii renali)
  • Leziuni cutanate minore
  • Disconfort sau sensibilitate localizata
  • Edem (umflarea) in zona tratata
  • Ecchimoze (vanatai) temporare

Este important de mentionat ca aceste efecte adverse sunt, in general, temporare si dispar de obicei in decursul a cateva zile sau saptamani. Cu toate acestea, este intotdeauna indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra despre orice efecte secundare pe care le experimentati in timpul sau dupa tratamentul cu terapie shockwave.

Contraindicatii si Avertismente

Desi terapia cu unde de soc este o procedura sigura pentru majoritatea pacientilor, exista cateva situatii in care poate fi contraindicata:

  • Femeile insarcinate
  • Pacientii cu tulburari de coagulare sau care iau medicamente anticoagulante
  • Pacientii cu tumori sau infectii active in zona tratata
  • Pacientii cu boli de piele sau rani deschise in zona tratata
  • Copiii mici

Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre istoricul medical complet inainte de a decide sa faceti terapie shockwave, astfel incat sa va asigurati ca este un tratament potrivit pentru dumneavoastra si ca nu exista contraindicatii.

1. Terapia shockwave doare?

Procedura in sine poate fi putin inconfortabila, insa medicul va poate administra anestezie locala pentru a reduce durerea. De asemenea, durerea resimtita in timpul tratamentului este, de obicei, temporara si dispare in decursul a cateva zile.

2. Cate sedinte de terapie shockwave sunt necesare?

Numarul de sedinte necesare poate varia in functie de afectiunea tratata si de severitatea acesteia. In general, pacientii pot avea nevoie de 3 pana la 6 sedinte, efectuate la intervale regulate.

3. Cand se pot observa rezultatele terapiei shockwave?

Majoritatea pacientilor observa o ameliorare semnificativa a simptomelor dupa cateva saptamani de la finalizarea tratamentului. Cu toate acestea, timpul de vindecare poate varia de la un pacient la altul.

4. Pot face activitati fizice dupa terapia shockwave?

In majoritatea cazurilor, pacientii sunt incurajati sa evite activitatile fizice intense in primele 48 de ore dupa tratament. Medicul dumneavoastra va va oferi instructiuni detaliate cu privire la activitatile pe care le puteti face dupa procedura.

5. Care sunt alternativele la terapia shockwave?

Exista mai multe alternative de tratament pentru afectiunile tratate cu terapia shockwave, cum ar fi fizioterapia, injectiile cu corticosteroizi, medicatia pentru durere si, in unele cazuri, interventii chirurgicale.

6. Exista riscul ca afectiunea sa revina dupa terapia shockwave?

Exista posibilitatea ca afectiunea sa revina dupa tratament, mai ales daca nu sunt respectate recomandarile medicului in privinta perioadei de recuperare si a modificarilor stilului de viata pentru a evita recurenta.

7. Terapia shockwave este acoperita de asigurare?

Acoperirea terapiei shockwave de catre asigurare poate varia in functie de politica fiecarei companii de asigurari si de diagnosticul pacientului. Recomandam sa verificati cu furnizorul dumneavoastra de asigurari inainte de a incepe tratamentul.

8. Pot beneficia de terapia shockwave daca am implanturi sau proteze?

Terapia cu unde de soc poate fi contraindicata pentru pacientii cu anumite tipuri de implanturi sau proteze. Este important sa discutati despre aceste aspecte cu medicul dumneavoastra inainte de a decide sa faceti terapie shockwave.

Vezi și:

Lasă un comentariu